Pandemia de coronavirus a ucis și afacerile cu flori. Zgomotul de altădată din Piața de Flori s-a transformat în rumoarea florăreselor care nu mai reușesc să vândă nici măcar o florare: „Nu ne lasă, doamnișoară, la Obor e deschis, iar la noi stă Poliția. O să murim de foame. O să ajungem să ne dăm în cap ca să avem ce mânca”, ne spun femeile.
Peste Piața de Flori s-a așternut o liniște nefirească. Dacă în anii trecuți era ticsită de oameni care cumpărau buchete pe alese, iar fiecare florăreasă încerca care mai de care să îți facă o ofertă mai bună, în dimineața Floriilor, singurul zgomot e durerea doamnelor cu flori. O mașină de Poliție stă la intrare, iar fiecare ochi vigilent își are privirea fixat[ către tarabele cu flori care altădată își așteptau cumpărătorii. Acum, florăresele își așteaptă producătorii să vină să își marfa înapoi.
Tăcerea din Piața de Flori
La Piața de Flori, duminică, am găsit-o pe Tanța florăreasa, după cum s-a prezentat. De 40 de ani vinde flori în același loc. E cunoscută de toată lumea. O doamnă chiar ne sugerează să vorbim cu ea: „Se pricepe la interviuri. E cea mai bună de aici. Să vedeți ce bine vorbește”.
Acum, Tanța stă singură la masa ei dichisită: are spirt, șervețele, poartă mască pe față, însă n-are cui să-i vândă flori. Ne spune că a păstrat distanța recomandată, că piața e curată, dar florile stau pe rafturi. Oamenii dau târcoale pieței, dar autoritățile se dovedesc a fi foarte vigilente.
„Ne e greu tare. Nu ne lasă să vindem. Alte piețe sunt deschise, pe noi nu ne lasă. Asta, din păcate, depinde de administrația pieței,de forurile superioare care ne dirijează. Avem greutăți, avem copii și probleme. Noi vrem să muncim, nu vrem să stăm acasă. E curățenie, ordine. Nouă nu ne vin 300 de clienți odată. Vin câte 2-3 și apoi pleacă. Ajungem să aruncăm toate florile”, spune Tanța.
Astăzi, Tanța nu a vândut nicio floare: „Nu ne lasă Poliția. Cum prinde pe cineva că vinde, cum îi dă amendă”. Pentru Tanța și pentru florile sale Duminica Floriilor era cea mai frumoasă: „Asta era cea mai rodnică zi de vânzare.O zi sfântă, așa cum a lăsat Dumnezeu. Orice om, oricât de necăjit și amărât era tot lua o floare să o ducă la cimitir” spune femeia. Ar fi vrut să meargă să pună o floare la mormântul părinților, dar cimitirul este închis.
„Trebuia lăsat deschis. Așa mergeam și noi și puneam o lumânare, pentru că știm să păstrăm distanță. Ne duceam câte unul, câte doi”, spune femeia în timp ce își mai trage de mască ca să-și acopere cât mai bine fața.
Foto: Tanța și prăvălia ei de flori
Revolta buchetierelor
Oamenii sunt revoltați că piețele cu legume și fructe sunt deschise, însă ei trebuie să arunce florile. La intrare în piața o altă florăreasă își deplânge neputința. Ar fi vrut ca măcar în Duminica Floriilor să vândă un buchet mare.
„Mi-a murit bărbatul acum o lună jumătate. Mi-a murit fata de 36 de ani. Aruncăm florile și suntem vai de capul nostru”, spune femeia.
„Azi de florii vindeam de rupeam. Dimineața era plin de poliție. I-am întrebat de ce alte piețe sunt deschise”, adaugă fiul femeii.
În alt colț am găsit-o pe Valentina care se pregătea să sune producătorii să vină să își ia marfa. A lăsat și la preț, dar nu poate vinde. Vali, cum îi spun apropiații, are 45 de ani și vinde flori de la 10 ani.
Mulți și-au lăsat părinții și bunicii care fac comerț cu flori de peste 30 de ani, doar ca să îi protejeze și să stea în casă. Așa că tinerii din familie sunt cei care au venit duminică, cu sutele de ghivece la Piața de Flori.
„N-avem ce vinde. Asta e. Nu vor să ne lase. Am strâns toate florile. Producătorii ne-au rugat să le vindem ca să-i ajutăm și pe ei. Ni s-a spus luni să venim că piața e deschisă. Am apucat să luăm florile astea, ce să facem cu ele? Am aruncat o grămadă. Nouă cine ne mai dă? Murim în casă ne foame”, spune Valentina.
Ei sun oamenii care trăiesc din vânzarea florilor. Nu au cărți de muncă și supraviețuiesc de pe o zi pe alta. Nu își pun speranța în autorități, dar așteaptă un semn de la divinitate. Speră la ceva mai bun. Valentina ne arată mănușile și spune că dacă autoritățile i-ar lăsa și pe ei să vândă e convinsă că oamenii ar păstra distanța.
„Toată viața am vândut flori. Și noi plătim la stat, plătim impozite. Am făcut curățenie, mereu facem. Cum în alte piețe au voie?La legume de ce au voie și la flori nu? Oricine vrea de Florii o floare în casă”, mai spune Valentina.
Florăresele se pregătesc să închidă ceea ce înainte era considerată cea mai bună zi de profit. În timp ce strâng florile, femeile sună furnizorii să vină să ia ghivecele și speră că la anul va fi mai bine. Vorba cântecului „florăresele din piață, nu mai poat’ să-și vândă flori”.